Седем стъпки за ясна и ефективна комуникация

Писмената и вербалната комуникация се използва в 90% от всички бизнес сделки. Независимо дали просто си говорите или затваряте най-голямата сделка от корпоративната си кариера, изкуството да комуникирате ясно и ефективно е област, която не бива да се пренебрегва.
На най-фундаментално ниво ефективната комуникация е обмен на мисли, информация, идеи и послания между хора или групи. Но това не е комуникация, освен ако предаването не е разбираемо. Комуникацията може да се случи устно, невербално, писмено и чрез поведение, както и чрез слушане и използване на обратна връзка.
Независимо към каква аудитория трябва да обърнете, изкуството да комуникирате може да бъде трудна задача. Ето седем стъпки за ясна и ефективна комуникация за най-трудните разговори.
 
  1. Яснота на съобщението: Бъдете ясни точно какви идеи се опитвате да изразите, какво е посланието, което се опитвате да предадете на другия човек или група. Какво най-много искате да разберат?
  1. Направете двупосочен разговор: Опитайте се наистина да чуете и да разберете откъде изхождат другите. Какво се опитват да кажат? Какви съобщения се опитват да ви предадат? Запитайте се: „Наистина ли ги разбирам?“ Обърнете специално внимание не само на това, което казват, а и на това, което не се казва.
 
  1. Осмисляне на всичко: Винаги се питайте: „Има ли смисъл от това какво казвам? Има ли смисъл обратната връзка, която получавам? Каква е перспективата, която се опитват да постигнат? Има ли смисъл да имат тази гледна точка? „Когато и двете страни в разговора наистина могат да кажат, че разбират или че“ има смисъл „, тогава е постигната ясна и ефективна комуникация.
 
  1. Вие сте отговорни за невъзможността да комуникирате: Не забравяйте, че като основен комуникатор сте 100% отговорни за това другия човек да разбира комуникацията. С други думи, ако не смятате, че се разбирате, не сте завършили работата по общуването. Трябва да ре-комуникирате позицията си, за да се уверите, че сте били изслушани правилно.
 
  1. Можеш ли да ги чуеш сега: Наистина ли чуваш какво казват другите? Да слушаш наистина изисква цялото ти внимание, за да можеш да отговориш адекватно на това, което си чул.
 
  1. Повтаряне, повтаряне, повтаряне: Еднакво ефективен начин да се уверите, че другите разбират точно това, което комуникирате, е да поискате от тях да повторят тълкуването на това, което им е казано или поискано. За да гарантирате желаните резултати или реакции, трябва да сте сигурни, че вашата аудитория може да ви даде ясно обяснение за това, което се изисква от тях.
 
  1. Уважавайте аудиторията си, както уважавате себе си: За да бъдете ясен и ефективен комуникатор, първо трябва да осъзнаете, че вашето послание не е само за вас или за това, което искате. Става въпрос за „какво има в него за аудиторията“. Вие трябва искрено да вярвате в посланието си и да се грижите за нуждите и уникалните перспективи на тези, с които комуникирате, ако наистина искате да бъдете чути. В края на краищата, те са отделили време и труд, за да чуят какво имате да кажете. За това е също толкова важно да признаем и уважаваме, че всеки един от нас има различни гледни точки, основани на нашите позиции, мотивации и нужди.
 
Categories: Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *