5 съвета за ефективна комуникация на работното място

   
  1. Разработване на комуникационна стратегия. Първите стъпки са да съберете група служители и да разработите стратегия за това как организацията ще комуникира със служителите. Този екип трябва да обмисли и да определи процес и цел за по-добро управление на бизнес комуникациите.
 
  1. Създайте комуникационен процес. Това може да бъде толкова просто. Намример секретарката, която приема бележки за срещи, изпраща копие от бележките на централен комуникатор , който отговаря за споделянето със всички служители. Това може да бъде ефективна и практична крачка в процеса.
 
  1. Размножете съобщението. Предайте съобщението и използвайте всички налични канали – имейл, бюлетин, бизнес уебсайт, социални медии, срещи на персонала, текстови съобщения или видеа. Колкото по-често съобщението се комуникира, толкова по-голям е шансът, служителите да го запомнят.
 
  1. Обяснете защо. Често ръководителите измислят идея, планират, изпълняват, съобщават, но може и да не обясняват защо дадена инициатива има смисъл за дадено време. Това изисква комуникация на високо ниво и гарантиране, че служителите разбират защо се прави нещо и как то поддържа бизнес целите и организационната стратегия.
   
  1. Създайте процес на обратна връзка. Еднопосочната комуникация рядко работи добре, затова е важно служителите да имат място за обратна връзка и задаване на въпроси. Това помага да се гарантира, че съобщението е получено по предназначение. Тези сесии за обратна връзка могат да се извършват на срещи на персонала или на онлайн форум на служителите.
       
Независимо от структурата или процеса, служителите трябва да чувстват, че техните мисли и мнения са чути. Този процес също така помага на организацията да идентифицира области, които могат да бъдат подобрени.
Служителите прекарват голяма част от живота си на работното място, и да се им помага да останат свързани с мисията и визията на организацията е един от начините за насърчаване на ангажираността.
Какви са начините за комуникация с вашите служители?
Categories: Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *