8 начина за комуникация с мъжете
 
Мъжете и жените са много различни, когато става въпрос за комуникация.
В резултат на това мъжете и жените НЕ се разбират помежду си в по-голямата част от времето.
Има биологична причина за това. Мъжете и жените обработват информацията по различен начин. Когато мъжете се занимават с умствена задача, имат само няколко центрове в мозъка, които са съсредоточени в нея. В мозъка на жената са активни множество центрове в лявото и дясното полукълбо.
Така че не е чудно, че мъжете превъзхождат, когато се фокусират върху един проблем, докато жените имат предимство, когато става дума за мултитаскинг (няколко неща наведнъж).
И не е чудно, че има толкова много чувство на неудовлетвореност в комуникацията мъже-жени. Някои жени казват: „Понякога разговорът с мъж е все едно се удрям в тухлена стена. Той просто не слуша или не отговаря.
И така, какво работи, когато разговаряте с мъж?
   
  1. Опишете значението на това, което ще кажете. Нека този мъж знае кога ще кажете нещо, което се нуждае от вниманието му. Кажете му, че искате да говорите сериозно. С други думи, бъдете директни. Жените имат по-високи концентрации на невротрансмитиращ допамин в частта на мозъка, отговорна за езика и паметта. Просто казано, много мъже не „приемат“ това толкова бързо, колкото жените, когато става дума за комуникация. Така че бъдете директни. Ако искате нещо, попитайте. Не намеквайте.
   
  1. Отървете се от разсейването. Както казахме, мъжете не са мултифункционални като жените. Така че не очаквайте свестен разговор с човек, който гледа телевизия или чете вестник.
 
  1. Забранете вината. Не отваряйте разговора с атака срещу лошите му комуникативни умения. Това почти никога не работи. Вместо да казвате: „Никога не слушаш“ или „Ти никога не си спомняш за какво говорихме“, започвайте с положителен коментар. Това е ще стопли и отвори комуникационните канали. Кажете нещо като „Знам, че наистина се интересуваш от нашите взаимоотношения“ или „Не се съмнявам, че искаш най-доброто за нас.“
 
  1. Поискайте това, което искате. Мъжете са програмирани да решат проблема, когато са поставени пред него. Но решението може да не е това, което жената иска. Понякога тя просто иска да изпусне парата или да говори за потенциални решения. Ако сте жена, много по-вероятно е да получите отговора, който искате, ако кажете на мъжа какво искате от разговора. И му го кажете в началото на разговора. Бихте могли да кажете: „Искам да изслушаш някои от вариантите, които обмислям, но не искам да ми казваш какво да правя.“ Разбира се, ако искате отговор, директно го попитайте за такъв.
   
  1. Кажете какво имате предвид. Много жени казват: „Защо трябва да го помоля да изпразни съдомиялната? Искам да види, че съм уморена и просто го направи.“ Трябва да кажете това, което мислите – по много проста причина. Мъжете са склонни да пропускат или да не разбират езика на тялото. Те много по-трудно идентифицират изражението на лицето, отколкото жените, особено върху женското лице.
   
  1. Останете фокусирани. Не генерализирайте, като казвате: „Ти никога не приключваш навреме.“ И не напомняйте минали истории като „Това е точно както, когато забрави рождения ми ден преди десет години“. За съжаление, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Когато жените се занимават с паметта, изследванията показват, че има допълнителен приток на кръв към част от мозъка, който съхранява и извлича тези ситуации. Така че е по-лесно за жените да припомнят случки от миналото. Трябва да се придържате към настоящото предизвикателство. Ако върнете твърде много ситуации, шансовете за провеждане на продуктивна дискусия са много малки.
 
  1. Не говорете твърде дълго. Мъжете изглежда имат по-малко издръжливост към продължителни разговори, отколкото жените. Затова внимавайте за знаците, които показват, че той е отегчен или губи търпение. Може да направите няколко кратки разговора … вместо една дълга, извлечена дискусия ….
 
  1. Разгледайте основните неща. Сведете разговора си от 5, 10 или дори 60 минути в 1, 2 или 3 кратки разговора. Обобщете ключовите точки, взетите решения и каква ще бъде следващата стъпка – ако има такива. Увеличавате шанса разговорът да остане в паметта на всички.
 
Ако сте жена, кажете ни какво ви е необходимо, когато става въпрос за комуникация. Какво работи за вас?
Aко сте мъж, кажете ни какво сте научили, когато става дума за по-ефективно общуване с жена?
Categories: Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *