Конфликтът е нормален и естествен аспект на взаимоотношенията. Като човешки същества, ние сме готови да реагираме на стреса с „борба“ или „бягство‘‘. Често нито едно от тези решения не е подходящо. Ето защо трябва да намерим директен начин да се справим с даден конфликт, който да е почтителен и дипломатичен. Някои хора се страхуват от конфликтите и дълго ги избгягват, което може да доведе до емоционални и здравословни проблеми. Ако се управляват ефективно, конфликтите могат да бъдат възможност за научаване, израстване и положителни промени.
Ето 9 съвета, които ще ви помогнат да се справите с конфликтите по-ефективно.
 
1 Избягвайте поведение, което налива масло в огъня.
Физическата или вербална злоупотреба никога не е желана. По време на конфликт трябва да избягвате критика (атака за характера на човека); презрение (обиди и невербална враждебност); и отбранителност (да виждате себе си като жертва).
 
2 Осъзнайте собствената си невербална комуникация.
Тъй като голяма част от комуникацията е невербална, трябва да сте наясно с изразите на лицето, жестовете на ръцете и езика на тялото, за да сте сигурни, че изпращате точното съобщение.
 
3 Спрете и се заземете.
Спрете всички и дишайте дълбоко. Вдишайте през носа, напълнете корема и издишайте през устата. Така ще се успокоите. Протягането е добър начин бързо да освободите напрежението и да постигнете физически комфорт и неутрална стойка.
 
4 Поемете отговорност за себе си.
Поемете отговорност за собственото си лошо поведение. Това не е признак на слабост, а по-скоро показва осъзнатост и почтеност и вероятно ще ускори успешното разрешаване. Направете искрени и навременни извинения.
   
5 Отразявайте емпатия.
Способността да покажете, че разбирате как се чувства другият човек, е може би най-мощното комуникационно умение. Тя позволява на човека да се чувства чут и разсейва конфликта. Не е нужно да се съгласявате с тяхната гледна точка, но можете да покажете, че разбирате чувствата им: “Разбирам, че това те разстройва.“
 
6  Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате и пуснете останалото.
Авторът Уейн Дайър казва: „Как хората се отнасят с теб е тяхна карма. Как реагираш – твоя.“ Можете да контролирате собственото си поведение и реакция, но не и това на другит. Можете да се застъпите за себе си в контекста на една връзка и ако не може да бъде постигната  резолюция, можете да овладеете себе си, за да промените границите на тази връзка или може би дори да я приключите напълно.
 
7 Бъдете отворени и гъвкави.
Слушайте и наистина чуйте другия човек. Задавайте въпроси, за да съберете информация, от която ще ви стане по-ясно. Обмислете други гледни точки или решения. Потърсете компромис или решение, което е от полза и за двете страни.
 
8 Използвайте асертивна комуникация.
Избягвайте да бъдете пасивни, агресивни или пасивно-агресивни. Поискайте това, от което се нуждаете, кажете не на това, което не можете да направите, и бъдете отворени за преговори и компромиси. Изразете чувствата си по ясен, директен и подходящ начин. Когато е възможно, комуникирайте директно, лице в лице, а не по имейли или текстови съобщения, където се получават много недоразумения.
 
9 Прошка.
Нелсън Мандела казва: „Недоволството е като да пиеш отрова и след това се надяваш, че ще убие враговете ти.“ Признайте, че хората идват в живота ни с причина, дори и негативните преживявания са възможности за растеж. Бъдете благодарни за ценния опит, работете за приемане, прощавайте и пуснете миналото. Съзнателно изберете как искате да се движите напред.
 
Какво друго бихте препоръчали за ефективно разрешаване на конфликти?
Categories: Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *